torsdag 22 september 2011

Nya husgruppen

Det var spännande i tisdagskväll, första träffen med nya husgruppen. En tjej sa; det känns som första dagen i skolan. (typ skräckblandad förtjusning, tror jag hon menade (hur man nu ska tolka det)) Vi var 11 stycken och de flesta har inte gått på husgrupp på ett tag. En kille som haft det lite jobbigt en tid blev så berörd av Gud under lovsången (alltså, den tiden som man sjunger sånger till Gud) att han började gråta, och det verkar va en ganska tuff kille.......

Vi kände oss lite knepiga i situationen, där satt vi och gjorde samma sak som vi gjort så många gånger förr, men med folk vi inte känner så väl än.....Men i alla fall känns det kul och spännande! En ny dörr att gå in igenom, vi kan bara erbjuda det vi är och har, resten får komma uppifrån:-)


Igår kom barnen hem från skolan med två helt olika upplevelser. En kom hem gråtande och en kom hem och sken som en sol.

Christophers lärare hade infört ett system att man fick poäng för hur engagerad man var t ex räcka upp handen och svara på frågor eller erbjuda sig att göra saker. Man var tvungen att samla ett visst antal poäng inom tre dagar för att ha gjort ett bra jobb. Chris räckte upp handen på allt och försökte på alla sätt, livrädd att inte vara godkänd som han är. Men läraren lät andra barn svara och Chris lyckades inte samla några poäng. Vi skrev ett mail till läraren och frågade hur det hängde ihop. Han förklarade att Chris inte var i farozonen ändå, han hade gjort detta för att få fart på dem som inte var så aktiva. Men hur kan man veta det när allt motiveras på ett hotfullt sätt. Det är inte lätt när man kommer från en helt annan kultur och är så osäker om man duger hela tiden. Vi skrev också att vi ifrågasätter att det förekommer så mycket tävling i klassrummet. Jag är lite trött på att det är så mycket pushande på barnen hela tiden.

Men så har vi ju den andra sidan av samma mynt. En som är ganska säker på sig själv och har lätt för att lära och dessutom är snabb. Joseph kom hem skinande i kapp med solen för att han just fått reda på sitt kvartalsbetyg för den här terminen. A i alla ämnen!! Helt otroligt bra kämpat tycker jag. Han går in för det till max och blev förstås ännu mer sporrad nu.

Det är lite svårt att bemöta båda barnen på rätt sätt när det är sådana ytterligheter. Christopher gör också bra ifrån sig i skolan, men han är så osäker på vad som förväntas av honom och är inte lika snabb som Joseph.

1 kommentar:

  1. Vad kul att Joseph lyckas så bra! Otroligt bra gjort.
    Tycker det var bra att ni mejlade läraren ang Chris. Om man som elev inte förstår hur det hänger ihop så behöver man kommunicera bättre. Det är ju ingen gissningstävling det handlar om...
    Tänk att han räcker upp handen så mycket i alla fall, tänker jag. Att de bara bytt land sådär och nu sitter i klassrummen i Kalifornien och räcker upp handen och svarar på frågor... Starkt gjort av dem!

    SvaraRadera