söndag 29 maj 2011

Ikea-en liten bit av Sverige

Tidigt upp och hoppa till Kyrkan i morse. Det börjar kl 9.00, och när jag är med och spelar behöver jag vara där kl 8.00. Det kanske låter tidigt, men är helt ok. faktiskt. Man har så mycket kvar av dagen sen. Vi tog en tur till Ikea i San Diego. En av mina stora prövningar här är att köra bil på de stora vägarna, känner mig lätt uppstressad av all trafik.....

Det är en speciell känsla att komma in på Ikea. Man känner sig sååå hemma! Grabbarna tyckte att det var kul att läsa alla svenska namn på sakerna. Vi åt på restaurangen, tog en tur till "svensk mat-sektionen" (där det för övrigt jobbade en svensk) och fick vårt stora lampproblem fixat äntligen!



Den här något udda affären åkte vi förbi på hemvägen......


Det är min familj, det:-)

lördag 28 maj 2011

Ut och valla familjen

Vi hade tänkt att åka till poolen idag, men det var ganska blåsigt och inte så soligt så vi hoppade över det idag. Christopher måste ta ett crawlprov för att få vara på typ egen hand i poolen, och han behövde Jims hjälp för att lära sig hur man andas. I sverige är det ju bröstsim som gäller mer, här lär man sig att crawla i första hand. Jag är inte bra på det (tur att jag får vara i poolen ändå:-))så jag kan inte hjälpa honom.

Istället gav vi oss ut på en inlines-tur.....


Joseph hade tyvärr inga skydd så han tog sparkcykeln istället, det var bra att ha någon på stadiga ben.......
Jim var också med, men ville inte va med på bild???

fredag 27 maj 2011

Var tar tiden vägen?

Oj, vad dagarna bara går! Igår var det mammas födelsedag, Grattis igen!!
Nu har vi tredagarshelg här. Memorial day på måndag. En och en halv vecka kvar till sommarlov, har svårt att förstå att vi varit här en hel termin.......
Joseph håller på att läsa "Sagan om ringen" och ska vara färdig tills på tisdag. Han tog en lite svårare bok den här gången för att få mer poäng, men det verkar som han håller sin egengjorda tidsplan (han hade drygt 2 veckor på sig), och ska nog bli färdig under helgen. Inte en helt lätt bok att ge sig på när man bara har läst litteratur på engelska i några månader. Duktig pojke! Annars är det mycket bokföring och deklarationsförberedningar här på sena kvällar...... Idag måste det med ett flygplan till sverige för att hinna fram tills på måndag. (Sista minuten är inte min favorit;-))

tisdag 24 maj 2011

Henrik och Olya

Idag går tankarna hela tiden till Min bror och svägerska. Deras kyrka/drog-rehab-center brann upp igår. De har jobbat så hårt med lokalen, satsat tid och pengar och fått det så fint. Två gånger tidigare har de fått översvämning och fått lägga om golv osv. Den här gången var allt förstört! Så sorgligt!

söndag 22 maj 2011

Vad är väl en bal på slottet?

Idag vaknade Christopher tidigt av att han hade ont i huvudet och mådde illa. Efter nå'n timme spydde han. Sen sov han några timmar, vaknade och kände sig ganska ok. Kunde äta lite frukost.

Vi skulle ju på bröllop idag. Det var ett velande fram och tillbaka om huruvida han skulle kunna följa med eller ej. Han fick lite tylenol (typ alvedon) Bättrade på sig lite och kunde till och med äta lite lunch. Det verkade ok att åka, så vi satte på oss våra nyinköpta kläder......

Ser ganska pigg ut, eller hur?

Redo att åka.......

Vi hann bara sätta oss i bilen så började han känna sig dålig igen. När vi kört i ca 10 minuter kom Jim på att han glömt sitt bälte, eftersom han skulle viga brudparet kände han att han ville kunna lita på att byxorna satt där de skulle, alltså vände vi om hemåt. Chris satt likblek i baksätet. Det var en ca 2 timmars resa vi skulle ut på. Jag tänkte att det kanske var bra ändå att han fick en chans till att känna efter om han skulle orka. Han kände efter och kom gråtande fram till att han inte orkade.....

Stackars killen!!

Av med fina kläderna och på med en film för att muntra upp oss. Vad är väl en bal på slottet....

lördag 21 maj 2011

Musikfestival

Idag var det Empresas (Christophers skola) musikprograms årliga festival. Trevligt, men mycket kallt!!! Treorna spelade blockflöjt, Christopher står längst upp, längst till höger.


Jim var iväg och övade inför morgondagens bröllop. (En liten tur på 2 timmar en väg.) Hans systerson ska gifta sig i morgon och Jim ska viga dem. Ser fram emot morgondagens festligheter, men nu blir det ett parti UNO.............

fredag 20 maj 2011

Fredagmorgon

Jag fick ondare och ondare i foten allt eftersom timmarna gick i onsdags. Det bådade inte gott, kunde inte stödja på den alls på kvällen. Vi har ingen försäkring här än, bara vår svenska reseförsäkring, och jag ville inte behöva gå till doktorn igen. Jag var just där med halsfluss och betalade dyra pengar för en penicillinkur. Både Jim och Joseph bad i alla fall för min fot innan jag gick och la mig. När jag vaknade igår var smärtan helt borta! Så fantastiskt, var fortfarande lite svullen och stel, men kunde gå utan att det gjorde det minsta ont. Samma sak idag och jag är såååååå tacksam!

Idag lyckades jag blanda ihop grabbarnas lunchväskor. De hade olika innehåll och Joseph skulle på utflykt och hade önskat pannkakor. Jag gjorde dem med vanlig mjölk också eftersom Christopher inte skulle äta dem. Christopher hade pastasallad i sin och det ville inte Joseph ha. I alla fall, när jag skjutsat Chris till skolan, skulle vi packa Josephs väska till utflykten innan han gick. Då upptäcktes misstaget och det var bara att slänga sig i bilen och åka till Cristophers skola och byta väska. Vi hann!! Joseph kom till skolan i tid och allt var frid och fröjd.

Idag fyller syster Annika år och här sitter jag på andra sidan jorden...............

onsdag 18 maj 2011

Aj!!

Jag trampade snett på step-passet idag och stukade foten. Vi hade några halva gummibollar som stod på en ram, ni vet säkert vad de kallas, men det gör inte jag. Tanken var att vi skulle flyga graciöst över dem från sida till sida, vilket vi också gjorde - även jag. Men så rätt var det var hamnade foten lite snett och jag ramlade i en helt ograciös hög på golvet. Det blev högläge och is och ingen mer gympa idag i alla fall. Vet av erfarenhet att det kan ta en stund innan man blir bra igen....... men förra gången var det den andra foten.

Vi är medlemmar i YMCA alldeles i närheten där vi bor. Man betalar en månadsavgift och har då ett stort utbud av klasser, träning i gym osv. De har en pool också, både för träning och lek.
Kvinnan som tog hand om min fot idag bor på samma gata som vi, det var ju ett intressant sätt att få kontakt med grannarna:-)

måndag 16 maj 2011

Vanliga, härliga måndag!

Vad skönt det är att inte stressa iväg till ett jobb på morgonen. Kanske att jag snart får lappsjuka och vill komma ut på något, men den här terminen har varit så skön. Jim jobbar oftast hemifrån, men idag har han lämnat grottan, dvs. sitt egenfixade kontor i de dunkla delarna av huset.;) Han på affärsmöten med en kollega från Sverige idag.

Efter två misslyckade skypeförsök (varken mamma eller Johanna kunde höra mig idag, vet inte vad det är för problem i cyberspace?), så tog jag istället och satte på lite härlig musik, på med Sverigetröjan (min avskedspresent från Madde och Kicki) och hoppade upp på Crosstrainern. (Oj vilken lång mening det blev) Som sagt tillvaron är inte så dum........


Svettig, men full av energi!

söndag 15 maj 2011

Heja wettextrasan!

Man förstår inte värdet på vissa saker förrän man helt plötsligt inte har dem mer. Nu gäller det den lilla trasan i var svensks kök. Vilken uppfinning!! När våra saker kom efter två månader här upptäckte jag att jag hade packat med mig ett gäng wettextrasor, jag hade aldrig anat att jag skulle bli så glad över dem.

Hemma försökte jag bli av med dem, Vi fick nämligen köpa 200 st. av fotbollsklubben att sälja. Vi sålde inte så många........ därför hade jag några kvar. Hipp Hurra för wettextrasan!! (Och Tack Smedby AIS:-))

lördag 14 maj 2011

Växter och djur


Mina tomatodlingar



Vi har ganska mycket ödlor i trädgården. Ganska charmiga faktiskt!



Den här kaktusen är min ovän. Full av små ettriga taggar. Här i har jag också sett en stor ödla några gånger. Jag undviker alltså det här hörnet av trädgården så mycket det går:-)


Håller mig hellre i det här hörnet..........

fredag 13 maj 2011

Min första vän

En dag efter bara nå'n vecka i skolan, stod jag där som vanligt och väntade på att Christopher skulle komma ut. Då kommer det fram en mamma till mig och frågar om vi är den svenska familjen. Hon är svensk och hade hört talas om att en svensk pojke gick på skolan. Det var så jag fick min första vän, hon råkade också vara svensk, och ha samma värderingar i livet som jag har!!! Gud är god!

När man är mitt i allt verkar det som sker som tillfälligheter, men efteråt blir det ofta så tydligt att det finns en mening. Vi hade tänkt sätta Christopher i en annan skola, men de hade fullt i alla treor, de tipsade om den här skolan, och när vi kom dit sa de: Ja, det finns en plats kvar, men ni måste bestämma er fort, helst samma dag. Det kändes verkligen som att det bara råkade bli så att vi hamnade där, men det var nog redan planerat.......


Helena

torsdag 12 maj 2011

Oceanside Vineyard

Vi har förmånen att vara med i en bra församling. Människorna är jordnära och varma, man kände sig välkommen på en gång. Den regniga kaotiska fredagskvällen när containern anlände med vårt bohag, kom det ett gäng från kyrkan och hjälpte till. Då var vi alldeles nya och kände knappast någon, men att folk ändå gav sig ut en blöt, mörk och kall fredagskväll i februari och hjälpte oss att lasta ut alla våra grejor betydde mycket för oss. (hela container-historien är nog ett inlägg i sig...) Nu är vi med i en husgrupp, jag är med och spelar på söndagar, och ja... vi har landat i Oceanside Vineyard. (men har förstås Norrköping Vineyard i våra hjärtan)

I kväll är det avskedsknytis för en familj som ska flytta härifrån. Jag har gjort en gulaschsoppa, hoppas den blev ok. Känner mig alltid så osäker när jag ska bjuda folk på mat här..... Konstig, svensk mat(!?)

tisdag 10 maj 2011

Skolor


Christophers skola. Här går c:a 750 elever från F-klass till och med 5:an


Här är det hämtning och lämning på löpande band. På morgonen rättar jag mig i leden och släpper av där, men på eftermiddagen parkerar jag och går in och hämtar.


Så här ligger klassrummen i båda skolorna. Dörrarna är utomhus, alltså inga korridorer. Matsalen är också ute, men under tak.


Josephs skola. Här går c:a 1500 elever från 6:an till 8:an, det fungerar som vårt högstadie. Man har olika lektioner i olika klassrum, och med olika sammansättningar av elever.



Båda killarna har gjort ett jättebra jobb i skolan den här terminen. Det har varit tufft för dem men de har inte gett upp utan kämpat vidare. I början var de smått överväldigade av nivån på arbetet samt 1-2 timmars läxa varje dag. Christopher hade t ex endast ställt upp större tal i addition hemma, här använde de redan uppställningar i alla fyra räknesätten. Och just när han började höll de på med bråk. Samma för Joseph, men där var det svårare för mig att hjälpa till innan jag satt mig in i hur de gjorde. Många tårar fälldes och jag ropade till Gud och undrade vad vi gjort som utsatt våra barn för detta. Hur som helst, så kom vi igenom den ena prövningen efter den andra och nu går det jättebra för båda barnen. De är över medel i alla ämnen. Man tycker att det borde synas utanpå hur mycket deras hjärnor expanderade.....
Det har gått bra för dem med kompisar i skolan också, inte lika lätt att hitta nå'n att hänga med i området där vi bor. Jag antar att det kommer, i alla fall så kanske vi snart flyttar till något annat område. De har ju varann och det är jag väldigt tacksam över!!

måndag 9 maj 2011

Allt är inte stort


Vi firade Valborg tillsammans med andra svenskar i San Diego. En härlig eftermiddag på stranden, och en riktigt liten eld.Som sagt var allt är inte stort i USA........ bara nästan..

Passa in

Det är intressant att man i början är så observant och försöker få ett grepp om hur andra beter sig. Nu några månader senare finner man sig själv utan att ens tänka på det, hälsa kassörskan med ett glatt -Hej, hur mår du idag? (och så rullas artighetsfraserna igång;-Tack, jag mår bra och hur mår du? Ha en bra dag, osv.......)

Så här ser det ut


Innan vi åkte


Så här började vi oss livet i Kalifornien


Det här är huset vi hyr. Än så länge fram till sista Juli, men vi hoppas på att få bo här lite längre.


Här är baksidan


Gräset är tyvärr inte lika fint längre, jag har en kamp att utkämpa med vattenslangen i högsta hugg:-)

söndag 8 maj 2011

Välkommen!

Hej alla vänner! Nu tar jag mina första trevande steg som bloggare..... Vi får se hur det går.
Nu kan i alla fall alla som är intresserade av hur vi har det och vad som händer, hänga med lite mer i våra liv. Idag är det Mors Dag, jag har blivit så firad av min familj och alla andra man möter som önskar alla mödrar en bra dag!