fredag 31 augusti 2012

Fredagskväll med Håkanssons

Nu blir det fredagsmys........


Klass 5

Är lite upprörd över Christophers skolsituation. Tror nog att det ordnar till sig efter hand, men just nu har jag svårt att hålla med om hur hans lärare ser på saker.
Hon hade ett långt föredrag på föräldramötet igår om hur mycket barnen behöver mogna i femman och hur mycket mer ansvar de ska ta och hur mycket mer jobb det är. Hon skröt också mycket över hur hon såg till att de skulle vara noga förberedda för sexan.

Sexan här är mer som sjuan i Sverige, då går man i en annan skola, har ett klassrum /lärare för varje ämne och över lag mer som högstadiet.

Det jag har svårt att förstå är varför man inte kan låta barnen vara femteklassare så länge de är det och ta det svåra när man kommer till sexan och är ett helt år äldre och mognare. Jag ser inte vitsen av att hela tiden pressa ner svårare saker i lägre åldrar för att göra nästa klass lättare. Jag har ju också sett på nära håll vad barn klarar av när de måste, som när vi flyttade hit. De behöver inte förberedas genom att tex sitta hela kvällarna med läxor. I går satt Christopher 4 timmar med läxor, allt det gör för honom är att förstöra glädjen och motivationen för lärandet. Han hade varit sjuk och hade saker att ta igen annars är det normala nu 2 - 2 & 1/2 timma varje kväll. Inte går det lättare för honom heller när han ser att Joseph har ungefär hälften så mycket läxa och han går i åttan.

Jag tog upp det problemet med läraren och hon sa att han inte skulle behöva sitta mer än 1&1/2 timma, och att vi kunde låta honom sluta där. Sen kunde han göra resten över helgen eller så....... Det går inte hem hos honom heller, han vill ju vara ledig på helgen. Jag hoppas ändå det blir bättre så småningom när han vant sig lite.....Han fick två utskällningar igår också och det gjorde ju inte saken bättre, en för att han använde fel penna på en uppgift och en visste han inte varför, något om att han stod på fel ställe.......
Hoppas inte att ilska är en av hennes pedagogiska modeller utan att hon bara hade en dålig dag.

Jag försöker att uppmuntra honom att respektera sin lärare och att göra sitt bästa. Han kommer nog att växa mycket med utmaningen, men blir det inte bättre måste vi ju göra något åt det.

torsdag 30 augusti 2012

Långt mellan varven

Ja, det blev det visst. Nu har vi haft gäster i en vecka, skolan har dragit igång på allvar, så jag har inte riktigt tagit mig tid att uppdatera. Jim är på väg till Sverige.....svårt att förstå att han ska sätta fötterna på svensk mark inom det närmsta dygnet. Känns lite orättvist, men han behövde åka för sitt jobbs skull. Han tyckte att det var jobbigt att åka utan oss, vi längtar ju allihop, och så får han åka.... Ja, ja, inte så långt kvar till jul och nu verkar det som att vi kommer iväg då i alla fall.

Skolan och alla läxor...... suck! Christopher har fått en idog lärare, nitisk och hängiven..... Han sitter 2-21/2 timma varje dag med läxor, det blir ju inte så mycket tid kvar på dagen efter det. Han har haft mer läxa än Joseph hela tiden, det tycker jag är konstigt, han går ju bara i femman. I kväll är det föräldramöte, får se om jag kan ta mod till mig och fråga, om lämpligt tillfälle uppkommer, vad tanken bakom det är. Jag tycker att barnen anstränger sig till max hela dagen i skolan, och så får de inte koppla av när de kommer hem, det skulle verkligen behövas. Jag försöker intala Christopher att han har mycket mer ork inom sig än vad han vet om, han behöver bara hitta den. Men i ärlighetens namn, vet jag inte om han har det.....;) känns ändå som att jag måste hålla modet uppe för hans skull.

Jag fick 3 stora sopsäckar kläder av en väninna att ge till de hemlösa, det var bara det att hon nämnde i sista stund att de inte var tvättade. Jag kom mig inte för med att säga att jag inte ville ta dem då, men man kan ju inte ge bort otvättade kläder. Så nu måste jag ta itu med det hela och börja tvätta gamla avdankade herrkläder..... Jippie!

onsdag 22 augusti 2012

Paket på posten och gäster i antågande

Detta kom på posten idag. Det är till att bli firad.....:)

Och nu väntar vi spänt på familjen Håkansson.......de landar nog just nu, faktiskt!

tisdag 21 augusti 2012

Födelsedag

Sen Face book är det ingen ände på hur många som vet att man fyller år........;)
Jag har haft en trevlig dag började med sång på sängen med familjen förstås. Sen satte skypandet igång. Först på plan var Annika, hon hade plockat blommor till mig också.

Under tiden vi pratade ringde både Henrik och Johanna.......De fick sin tur senare, men ingen av dem fastnade på bild. Johanna och hennes gäng var för suddiga och Henke var bildlös. Sen var det Mamma och Pappas tur....


Och igår ringde Kicki och grattade, mysigt!!

Jim och jag hade stämt träff för en liten födelsedagslunch. Jag glömde kameran, tyvärr....

Och så i kväll var jag på en sånglektion, som en i kyrkan fixat in mig på. Det var också trevligt, synd bara att grannen skickade polisen på henne för att vi lät för mycket........;) Ha ha, det är faktiskt sant Det var ett på gående problem med grannen hon hade, så officer Shane kom till dörren och bad henne stänga fönstret;)

Nu fixar vi för fullt för i morgon kommer familjen Håkansson!!!!!

lördag 18 augusti 2012

16 år sen igår.....

Då gifte vi oss i Bankekinds kyrka. Det var lite kul, för jag hittade en liten handskriven lapp häromdagen där det stod: Ing-Mari, vill du gifta dig med mig? Vet inte hur många som hört om vår förlovning, men den lilla lappen var i alla fall inpillad i ett "Kinderägg". Leksaken var uttagen och ringen och papperslappen låg där istället. Sen var ägget noga ihopsatt, och omslagspappret tillbaka så fint......Ja, det är min man det;) Men det slog mig när jag läste lappen hur stor den frågan är och vilken ära att bli inbjuden att dela någons liv, för alltid........Igår hade vi glädjen att ta med våra söner på restaurang för att fira. Det var första gången, men vi tyckte inte vi kunde lämna dem en fredagskväll, och det tyckte inte de heller;)

Idag och i morgon är Joseph på kurs. Han ska bli fotbollsdomare. Han får döma juniormatcher över hela södra Kalifornien, och dessutom får han betalt för det.....
Hoppas det går bra för honom, han är ju inte helt bekväm i nya samanhang.

Jim och jag ska iväg och fira en vän som gjort färdigt en utbildning ikväll - Kul!

torsdag 16 augusti 2012

Ingen fotboll

Vi missade att anmäla Christopher till höstens fotboll. Det visade sig ha varit ett datum i Mars och ett i April där man kunde återanmäla inför hösten. Nu har de redan tränat i några veckor och hade första matcherna förra helgen. Det sjönk liksom inte in hos Christopher förrän idag, att det nog inte blir något den här omgången. Han var såååå besviken! Han sa: Nu finns det inget som kan muntra upp mig igen, förutom att jag fick åka till Sverige och stanna där ett år! Lilla gubben.......:( Vi känner oss så skyldiga att vi inte kollade upp ordentligt innan förra säsongen var över. Då hade vi visserligen också missat de rätta datumen att anmäla honom, men ändå haft bättre chans. Förstår nu att det var tur att vi kom med förra terminen, då anmälde vi också bara några veckor innan det började. Nu trodde vi att höstsäsongen skulle börja lite längre fram och inte mitt i sommaren.......... Stackars kille!! De kan fortfarande ringa och säga att det finns plats, men det blir ju inte detsamma att bara hoppa in mitt i......

tisdag 14 augusti 2012

Grillkväll på stranden

Kände mig lite eländig tidigare idag, men har haft en bra kväll:)
Vi var och grillade på stranden med vår husgrupp, och det är väl det man behöver känna ibland, att det finns folk runt omkring en. På sommaren blir det lite dött ibland..... Tack till Gud som vet vad vi behöver i alla livets situationer!









Lilla hjärtat

Varför envisas mitt hjärta att vara kvar i Sverige? Det blir så svårt att försöka anpassa sig när inte själ och hjärta är med......

måndag 13 augusti 2012

Sista veckan

Nu drar det ihop sig... en vecka kvar av sommarlovet. Igår-kväll hade vi gäster, det var vår mäklare med fru. Vi har en del gemensamt med dem, de har också jobbat med församlingsbyggande i Ryssland. Kul att jämföra historier! Den här veckan är det ganska mycket på gång under kvällstid, det är föräldramöte, två träffar med lovsångsteamet i kyrkan och så ska vi till stranden i morgonkväll och grilla med husgruppen. På tordag kväll har vi några vänner över på middag, så den här veckan rullar nog på i hastigt tempo. Måste bara hinna göra lite kul med barnen också....... Skulle behöva fylla på garderoberna innan. skolstarten med, inte så populärt, men jag ser att särskilt Josephs tröjor ser små ut. Ja, det blir nog en trevlig vecka..... önskar bara att värmen sjönk några grader......

torsdag 9 augusti 2012

Varmt!!

Vi har fortfarande sommarlov denna vecka och nästa. Den här veckan är det varmt, 28-29 grader. Tyvärr kunde jag inte ta med mig barnen att bada tidigare i veckan för Christopher skar sig ganska rejält förra veckan och såret gick inte ihop. Men nu är det bättre så idag tog vi en tur till poolen och svalkade oss. Jag passade på att simma längder medan grabbarna roade sig. De har gjort om reglerna så de måste ta ett simprov varje gång för att få vara i poolen, och när det är gjort behöver jag inte passa dem. Ganska bra, annars simmar de ju aldrig på riktigt, utan flamsar mest omkring.....;)

Idag har vi registrerat in Joseph i skolan igen. Nu närmar det sig... Han hade valt spanska som andra tillval (Band dvs Klarinett som första), men visste inte om han skulle få det. Man måste ha höga betyg i engelska och matte för att få två tillval. Joseph har bra betyg i matte, men sänkte sig i engelska på slutet av förra terminen, så det var inte helt säkert att han skulle få det. Det gick bra i alla fall och han får läsa spanska. De börjar så sent med språk här. I nian tror jag de flesta tar spanska, men då är det deras första erfarenhet av ett nytt språk. Vi börjar ju med engelska på lågstadiet och Joseph hade redan börjat med spanska i 6:an innan vi flyttade hit.

Det har varit riktigt lugnt ett tag, men nu börjar det dra ihop sig med fullbokade kvällar i ett par veckor fram över. Om knappt två veckor kommer familjen Håkansson hit och stannar i 5 veckor. Så nu har vi en ny "deadline" som vi vill få saker och ting klara till. Vi har lite folk att bjuda hem också, som inte sett vårt nya hus än.....

Vi gjorde en miss med Christophers återanmälan till fotbollen. Den skulle ha gjorts i Mars/ April. Vi står på väntelista nu och hoppas att han kommer med. Han tyckte det var så roligt och det gick ganska bra för honom. Hoppas, hoppas!!

Nej, nu ska jag återgå till att städa upp döda myror...... Vi har haft invasion, så i tisdags kom det ett företag och sprutade både inne och ute. Joseph hade en myra som förirrat sig in i hans öra en kväll när han skulle sova. De var i sängar, alla rum, köksskåp osv, blä! Men nu ligger de mest och skräpar i hörnen, så fram med skurhinken igen då.....