fredag 30 september 2011

Crazy hair day och matteprov

Idag var vi uppe lite tidigare. Joseph hade matteprov och läraren hade sagt att han skulle visa provet innan skolan började för dem som ville.... Intressant taktik.... Joseph är ju så taggad så han ville inte riskera att inte göra bra ifrån sig på provet så han traskade iväg en halvtimme tidigare. Jag försöker verkligen poängtera att vi inte har de kraven på honom som han själv har. "Men mamma, matte är så viktigt för mig" sa han.

Vi behövde också fixa Christophers hår till dagens "crazy Hair"-tema i skolan.

Ganska söt tycker jag. (Det är föresten det där jag kallar "Henke-minen" (min bror))

Man kunde se många roliga kreationer i barnens hår i skolan i morse, mycket färg var det.....

onsdag 28 september 2011

God kväll

Borde väl gå och sova, men jag skriver några rader innan jag går och knyter mig. I går var det husgrupp igen, mycket bra! Är glad över att vara med och det verkar de andra också vara:-)

Christopher började klaga över att vi skulle iväg på husgrupp igen och lämna dem hemma, redan kvällen innan. Han har möjligheten att följa med, de vi är hos har också barn. han var inte så sugen på det eftersom inte Joseph skulle med. Jag tänkte att så här kan vi ju inte ha det varje vecka, så jag införde ett nytt begrepp: "Broder-mys-kväll" Det blev som ett fredagsmys, fast bara med bröderna. De valde ut en film från "Netflix" (ett filmabonemang som vi har) och så fram med lite snacks och alla sura miner var borta!

Idag var jag på övning i kyrkan. En ny sång som verkligen stretchade min förmåga, Kul! Under tiden var Jim och grabbarna på en baseboll-match. Padres (San Diego-laget) vann, så lyckan var stor, när de kom hem. Hoppas de inte är allt för trötta i morgon bara!

måndag 26 september 2011

Harbor day och ny vecka

Igår var vi i hamnen på en tillställning som kallades "Harbor day". Inte så väldigt mycket att se direkt men vi träffade på Jack Sparrow typ......

Det var marknads-stånd och annat smått och gott, som sagt lite under förväntningarna. Vi hade gärna sett ett stort piratskepp eller så. (De hade haft det förra året) Det kan vara så att vi var lite sent ute, det var i alla fall en trevlig liten utflykt.

Lever man med tre pojkar, kan ju inte en så'n här skylt gå obemärkt förbi......;-)

(Översättning till mamma;-) "Smaken av Baja i en hink"...)


Ny dag, ny vecka!! Underbart! Förra veckan var ingen höjdare av någon anledning som jag inte riktigt vet. Den envisa, gamla hemlängtan kom över mig igen, jag hade mardrömmar och kände mig allmänt "under isen".....Men som sagt, nu tar vi nya tag, den här veckan känns alla redan mycket bättre. Ha en bra vecka alla ni andra också!!

lördag 24 september 2011

Kalas

Idag hade vi ett gemensamt födelsedagskalas för grabbarna. Chris fyllde för 2 veckor sen och Joseph fyller om 2 veckor. Rick, Lauri, Melissa och lilla Victoria kom ner och firade med oss. Grabbarna fick fina metspön.










torsdag 22 september 2011

Nya husgruppen

Det var spännande i tisdagskväll, första träffen med nya husgruppen. En tjej sa; det känns som första dagen i skolan. (typ skräckblandad förtjusning, tror jag hon menade (hur man nu ska tolka det)) Vi var 11 stycken och de flesta har inte gått på husgrupp på ett tag. En kille som haft det lite jobbigt en tid blev så berörd av Gud under lovsången (alltså, den tiden som man sjunger sånger till Gud) att han började gråta, och det verkar va en ganska tuff kille.......

Vi kände oss lite knepiga i situationen, där satt vi och gjorde samma sak som vi gjort så många gånger förr, men med folk vi inte känner så väl än.....Men i alla fall känns det kul och spännande! En ny dörr att gå in igenom, vi kan bara erbjuda det vi är och har, resten får komma uppifrån:-)


Igår kom barnen hem från skolan med två helt olika upplevelser. En kom hem gråtande och en kom hem och sken som en sol.

Christophers lärare hade infört ett system att man fick poäng för hur engagerad man var t ex räcka upp handen och svara på frågor eller erbjuda sig att göra saker. Man var tvungen att samla ett visst antal poäng inom tre dagar för att ha gjort ett bra jobb. Chris räckte upp handen på allt och försökte på alla sätt, livrädd att inte vara godkänd som han är. Men läraren lät andra barn svara och Chris lyckades inte samla några poäng. Vi skrev ett mail till läraren och frågade hur det hängde ihop. Han förklarade att Chris inte var i farozonen ändå, han hade gjort detta för att få fart på dem som inte var så aktiva. Men hur kan man veta det när allt motiveras på ett hotfullt sätt. Det är inte lätt när man kommer från en helt annan kultur och är så osäker om man duger hela tiden. Vi skrev också att vi ifrågasätter att det förekommer så mycket tävling i klassrummet. Jag är lite trött på att det är så mycket pushande på barnen hela tiden.

Men så har vi ju den andra sidan av samma mynt. En som är ganska säker på sig själv och har lätt för att lära och dessutom är snabb. Joseph kom hem skinande i kapp med solen för att han just fått reda på sitt kvartalsbetyg för den här terminen. A i alla ämnen!! Helt otroligt bra kämpat tycker jag. Han går in för det till max och blev förstås ännu mer sporrad nu.

Det är lite svårt att bemöta båda barnen på rätt sätt när det är sådana ytterligheter. Christopher gör också bra ifrån sig i skolan, men han är så osäker på vad som förväntas av honom och är inte lika snabb som Joseph.

tisdag 20 september 2011

Vardagsunder

Igår kom Christopher hem från skolan med en rejäl huvudvärk och illamående. När det är så mycket brukar det bara gå åt ett håll - sängläge. Jag gick och kollade almanackan där jag för lite statistik över anfallen. Jo då, mycket riktigt det var två veckor sen sist. De brukar komma med tvåveckors intervall. Jag fick tag i en penna och skulle just markera att det var dags igen, när jag kom och tänka på en historia i bibeln som jag gått och grunnat på den sista tiden, nämligen; Profeten Elia och regnmolnet. (1 Kung 18:41)

Det var torka i landet och Elia gick upp på ett berg för att be om regn. När de var däruppe sa han till sin tjänare gång på gång att gå och titta efter moln på himlen. Han kom tillbaka varje gång och sa att han inte såg något moln. När han blev ivägsänd för 7:e gången kom han tillbaka med nyheten att det var ett litet, litet moln i kanten av himlen. Jaha, säger Elia, helt säker på att nu kommer regnet, gå och säg till Ahab att han skyndar sig hem så han inte blir överraskad av regnet...... Och mycket riktigt kom regnet....

Jag ser mig själv i samma situation, inte alls lika trosviss:....... Är det verkligen ett moln? Det ser ju inte ut som ett regnmoln i alla fall, nej, det går nog åt andra hållet.... osv.

Min tro har blivit utmanad utifrån det här bibelstället och nu var det dags igen att be om regn.....eller i det här fallet: bort med huvudvärken.
Jag gick till Chris som satt och hängde i soffan framför Tv:n. Jag bad för honom, han satt kvar en stund och tittade, sen reste han sig och gick därifrån. Hur känns det nu då? frågade jag. Han svarade: Va, nej det är borta. När gick det bort då? frågade jag. När vi bad, sa han.
Vi var tacksamma och glada resten av dagen:-) Och ingen markering i almanackan blev det heller.

söndag 18 september 2011

Söndagkväll

Fick hem en stackars make med ryggskott, illa! Han fick det i torsdags och är ganska eländig faktiskt. Oturligt nog gick vår kyl och frys sönder i slutet på veckan, så det var lite krisläge när Jim kom hem. Man vill ju helst inte ha all mat förstörd. Vi ringde till en reparationskille, som kom och bedömde läget. Han bedömde tyvärr att det inte fanns något att göra med den. Han hade en som vi kunde få köpa för $250, så vi gjorde det. Hade ingen lust att köpa ny eftersom vi inte vet var vi hamnar sen och vad som passar in där. Han gav oss 30 dagars garanti vilket kändes lite betryggande när man köper begagnat. Som tur var fick vi hjälp med hemkörningen också. Det blev ändå för mycket bärande för Jim, (speciellt som han var tvungen att gräva upp och sätta dit en ny bevattningsgrej i gräsmattan. Jag lyckades nämligen förstöra en av dem när han var borta.)
Nu har vi en stor ickefungerande kyl och frys mitt i köksavdelningen där man är mest. Den går inte att flytta ut utan att man lyfter den över diskbänken. Inte en ryggskottsyssla, därför får man istället putta undan den stora klumpen och trycka sig emellan om man ska in i kylen, putta den åt ett annat håll om man ska fram till spisen och samma sak vad gäller köksskåp och diskmaskin.....



Gillar väl läget då.........;-) Hmmmm!

fredag 16 september 2011

Friday flag tribute

På fredagar har de alltid en liten cermoni som man får delta i på Christophers skola. Förra fredagen var det en speciell "Tribute" med anledning av 9-11. Nu var det ju ett stort strömavbrott förra veckan så skolorna var stängda på fredagen, därför blev det idag istället.

Det var en vacker och högtidlig tillställning. Brandmän och polis var inbjudna också för att bli ärade på ett speciellt sätt.



Det avslutades med att de lät vita duvor flyga iväg. En känslosam stund. Jag fick med mig min väninna Helena hem på en kopp kaffe, trevligt! Nu sitter jag här och försöker komma undan städningen........

I kväll kommer Jim tillbaka!! Trevlig helg var ni än är!!

torsdag 15 september 2011

Händiga "Handy man"

Här kommer fortsättningen på rått-problemet; Jag inser hur praktiskt det är att hyra sin bostad. Här har vi råttor på vinden och då ringer man bara så kommer någon annan och knallar upp på vinden och tar itu med problemet:-) Vi har en riktigt trevlig "Handy man", han såg inte direkt fram emot att ge sig upp på vinden igår, men iklädd overall och gasmask gav han sig upp i råttnästet. Alla fällor var fortfarande tomma(!?) Kan det vara så att vi redan fått ner populationen med de två som var döda förra veckan? Den som pestkontroll-killen hittade hade dött av råttgift, så troligen har någon av grannarna lagt ut. Han hittade hålet in och ska komma och täppa till det nästa vecka, samtidigt som han kollar fällorna igen. Heja Pete!
Den som ligger och förpestar luften är nog ganska förmultnad nu, (jag får så äckliga bilder i huvudet när jag tänker på det) lukten har gått ner avsevärt så nu kan nog Christopher flytta tillbaka snart. Det är bara det att nu tycker han det är så mysigt att sova hos Joseph, så vi får väl se när jag kan få tillbaka honom in till sig. Han kunde inte erkänna att lukten började försvinna i förrgår, förrän jag sa: du kan inte flytta in dit än ändå. Då sa han Ok, det har gått ner ganska mycket;-)

Christopher har fått en kompis i huset mitt emot den här veckan, det är bara det att de ska flytta på lördag (?!) Han kom hit i somras med sin mormor, de bor ihop med en moster till pojken och hennes familj, men nu när de blev två till i hushållet måste de flytta till ett större hus. Jag hoppas verkligen att de kan fortsätta och skejta ihop även efter att de flyttat. Mormor och jag har bytt telefon-nummer i alla fall.

Christopher satt och längtade till Sverige i morse...... Han tycker det är jobbigt att prata engelska hela tiden sa han. Jag tror han spänner sig, och anstränger sig till max i skolan, både med lektioner och kompisrelationer. Joseph däremot verkar nöjd, han tycker om ämnena i skolan, är utmanad på ett bra sätt. Jag måste utgå från att det kommer bli bra för dem båda, annars grunnar jag ihjäl mig på om vi gjorde rätt eller ej.........

onsdag 14 september 2011

Psalm 139

Vill dela med mig av den här fantastiska Psalmen. Den säger allt om tryggheten hos Gud. Hoppas du tar dig tid att läsa den, fast du kanske gjort det många gånger förut.

Herre, Du utransakar mig och känner mig.
Om jag står eller sitter vet du det,
fast du är långt borta, vet du vad jag tänker.
Om jag går eller ligger ser du det,
Du är förtrogen med allt jag gör.
Innan ordet är på min tunga,
vet du Herre, allt jag vill säga.
Du omger mig på alla sidor, jag är helt i din hand.
Den kunskapen är för djup för mig, den övergår mitt förstånd.

Var skulle jag komma undan din närhet?
Vart skulle jag fly för din blick?
Stiger jag upp till himlen finns du där,
lägger jag mig i dödsriket är du också där.
Tog jag morgonrodnadens vingar,
gick jag till vila ytterst i havet,
skulle du nå mig även där
och gripa mig med din hand
Om jag säger: Mörker må täcka mig,
ljuset omkring mig bli natt,
så är inte mörkret mörkt för dig
natten är ljus som dagen
själva mörkret är ljus.

Du skapade mina inälvor,
du vävde mig i moderlivet,
Jag tackar dig för dina mäktiga under,
förunderligt är allt du gör.
Du kände mig alltigenom,
min kropp var inte förborgad för dig
när jag formades i det fördolda,
när jag flätades samman i jordens djup.
Du såg mig innan jag föddes,
i din bok var de redan skrivna,
de dagar som hade formats
innan någon av dem hade grytt.
Dina tankar, o Gud, är för höga för mig,
väldig är deras mångfald.
Vill jag räkna dem är de flera än sandkornen,
når jag till slutet är jag ännu hos dig.....

....Rannsaka mig Gud och känn mina tankar,
pröva mig och känn min oro,
se om min väg för bort ifrån dig,
och led mig på den eviga vägen

måndag 12 september 2011

En fattas

Då var Jim på resa igen. Han är i San Francisco tills på fredag. Han flög dit igår på 10-års dagen för 9-11. Vi såg på tv från cermonin igår. De läste upp namn i flera timmar. Så sorgligt!! Vi kom hem från BB med Christopher den dagen för 10 år sen, det var en konstig känsla att välkomna ett nytt barn in i en så skrämmande värld. Men livet har gått vidare.... På cermonin hade de en massa barn som var födda den 11 Sep 01, för att symbolisera det nya hoppet.

Christopher har fått flytta in till mig nu när Jim är borta, vi har fått stänga av hans rum pga liklukten. Killen som var här sa att det kunde ta en månad innan lukten var borta. Jag tror jag hörde en annan fälla smälla igen igår, så nu kanske det börjar lukta någon annanstans snart.
Jaja, ett världsligt problem, bara lite äckligt och jobbigt ......

Nu dags att ta itu med dagen...

lördag 10 september 2011

Mat till hemlösa

Idag var det första gången jag var med på församlingens "outreach". Vår församling ansvarar för att laga och servera mat till hemlösa en gång i månaden. Andra sköter andra delar av det som händer, t ex en liten gudstjänst och utdelning av kläder och förnödenheter.
Det var kul att vara med!

Jim är på verkstaden med bilen för sjuttioelfte gången. Nu har de äntligen hittat orsaken till det förskräckliga oljud vi haft sen vi bytte kamrem, och det var något i det området som behövde bytas ut. (kommer inte ihåg vad det hette) Skönt att få bilen fixad innan Jim åker bort. Han ska till San Francisco i morgon och vara borta tills på fredag.

Igår hade vi en kille från pestkontroll här. Vi hade en död råtta uppe på vinden. Han hittade den och tog ut den, men var inte säker på att problemet var löst med det, och det är inte vi heller.... Det stinker så fruktansvärt i Christophers rum så han fick övernatta hos Joseph.
Han sa också att vi hade ett stort problem med råttor, han såg att det var många som bodde däruppe. Han satte 5 fällor, så det kommer nog att lukta en stund framöver kan man tro. Gasmask!?!

fredag 9 september 2011

Strömavbrott och födelsedag

Igår eftermiddag försvann strömmen för 1.400.000 användare. Hela San Diego med tillhörande städer plus lite till. Konstigt när hela smahället slås ut. Det tog mig ett tag innan jag insåg att jag faktiskt kunde laga mat ändå. Vi har ju gas-spis. Jag har inte varit så sams med den förut, men nu måste jag erkänna att det är ganska bra. Den funkade ju som om inget hade hänt.
Vi hade lite mysigt igår kväll satt och läste och virkade i skenet av värmeljus och ficklampor.



Och idag är alla skolor stängda, vilken glädje för honom som fyller år :-)

GRATTIS CHRISTOPHER 10 ÅR!!!!!



ÄNTLIGEN!!!! Dessa trummor var sååå efterlängtade.

tisdag 6 september 2011

Kille med brillor

Idag har Christopher fått sina glasögon. Han tycker att det är stor skillnad när han läser, så vi hoppas att det blir bättre. Igår låg han i migrän hela dagen......




I dag är det riktigt varmt! 36° tror jag det var. Jim gjorde en insats för mänskligheten och åkte och köpte en luftkonditionering. En flyttbar som kyler ner ett rum. Tur att man kan hitta det mesta på "Craigs list"

Tror att vi åker och simmar lite på YMCA sen. De har öppet ända till 21.00. Det blir mörkt strax efter 19.00 nu, men det är lite mysigt att va ute och bada i mörkret.

måndag 5 september 2011

Joseph ska spela klarinett

Nu har Joseph bestämt sig för att spela klarinett. Han ser fram emot det och tycker att det ska bli jätte-kul. Jag tror det passar honom. Vi köpte en begagnad på "Craigs list" i går, vilket är som Blocket. Kusin Jeff, som är expert på alla möjliga instrument godkände den, så jag hoppas det blir bra nu.


Idag har vi en slappardag! En välbehövlig sådan efter en ganska intensiv helg. Jim ska iväg och se om han hittar någon bil, det är inte helt lätt att bara ha en bil i det här landet......

Joseph hade en bok, som han anser är en tjejbok, att läsa i sin svenska. Han stred innan han kom igång, hur hemskt kan det va, undrar jag bara? De följande två böckerna han ska läsa verkar mer spännande, så jag tror nog inte det går någon nöd på honom. Det är bra att han läser på svenska. Han har redan tappat lite med stavningen märkte jag när han gjorde ett diagnostiskt rättstavningstest i fredags. Han kämpar vidare.......

söndag 4 september 2011

Ett paket med posten:-)


Det här kom i brevlådan i går!! Tack Johanna!!

Vi hade en trevlig kväll med Rebecka och Ritzo igår. En bra dag i kyrkan idag och nu väntar vi på Jims syskon med fam. Vi ska till stranden.
Sen är det så att helgen inte är slut än. Ledig dag i morgon också, laberday. Jippi!!

lördag 3 september 2011

Vissa dagar.....

Igår var det en så'n där dag när jag bara undrar vad jag gör här? Hemlängtan - eller kanske längtan efter att vara känd av andra och att själv känna igen sig i samhället. Ibland känner jag mig så udda här och trött på att lägga så mycket energi på sån't som går av sig självt i ett smmanhang där man känner sig hemma.

Det var höga vågor i går hörde vi på nyheterna, så vi tog en sväng till piren för att titta. De hade nog redan lugnat sig lite, men det är ändå så fint där nere.





Blev på lite bättre humör, kvällen avslutades med Avatar hemma i soffan och ett äkta "fredagsmys" (sov visst bort lite av filmen.... men den var bra)

Idag är det en ny dag. Vi får gäster ikväll så jag har lite att fixa innan dess. Behöver ta tag i Josephs svenskastudier också. Ha en bra helg!